Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műköröm eltávolítás

Segítség! Hogyan távolítsuk el a műkörmöket?
 

Periodizáció, pihentetés, szünet

 
Először is, szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a műkörmök viselését időnként szüneteltetni kell, hogy a körmök „pihenni” tudjanak. A körömlemez egy elszarusodott, élettelen szövet, mely sem pihenni, sem táplálkozni, sem lélegezni nem tud! Az elszarusodás folyamán a sejtekből távozik a sejtközi folyadék, az így élettelenné vált sejtek szorosan egymáshoz préselődve kiszáradnak, ezen összetapadt sejtek sokasága alkotja a körömlemezt.
 
Amennyiben megbízható, professzionális anyagokat használsz, nincs szükség a körömbevonat lecserélésére sem. A feltöltések előtti alapos és megfelelő előkészítéssel, valamint jó minőségű anyagok használatával a műkörmök töltése akár évtizedeken át folytatható anélkül, hogy szünetet kellene tartani. Az anyag nem fog elöregedni, hiszen majdnem minden töltésnél friss bevonat kerül a körmökre.
 
Zselé VS Porcelán
 
Ahhoz, hogy megértsük a különféle anyagoknak az eltávolítási módját, tudnunk kell a szerkezeti, kémiai különbségeket a két vegyület között.
 
Az UV zselék összetevőinek alapja az úgynevezett „oligomer” kötésű vegyületek, míg a por/folyadék rendszerek „monomer” részecskék egyvelege. Mindjárt láthatjuk, hogy ez nem számottevő különbség. Oligomernek tulajdonképpen több monomer összekapcsolódásából keletkező rövid láncokat nevezzük. Egy-egy ilyen lánc 50-5000 önálló monomer kapcsolódásából tevődik össze – az, hogy konkrétan mennyi részecske alkotja, az oligomer típusától függ. Amikor végbemegy ez a folyamat, és sok összekapcsolódott monomer kémiai kötéssel egybefüggő láncokká alakul, egy ragacsos, zselé állagú anyagot képeznek. Ezek a láncok a kikeményedés alatt reakcióba lépnek egymással, hosszabb, stabilabb, összetettebb kötéseket alkotva – úgynevezett polymereket képeznek – a végeredmény egy kemény, szilárd, további kémiai reakciókra nehezebben rábírható anyag: a kész műköröm. Mind a zselé, mind a porcelán technikával készült műkörmök tulajdonképpen polymer vegyületek.
 
Ebből a leegyszerűsített magyarázatból is láthatjuk, hogy az UV zselék tulajdonképpen a por/folyadék (akril) család „leszármazottjai”. Az akril elnevezés olyan szintetikus módon előállított vegyületeket takar, amik különböző monomer, oligomer és polymer kötésekből tevődnek össze.
 
A kikeményedés során, a kész műköröm bevonat anyagában lelhető fel az első szerkezeti különbség. Míg a porcelán körmök szerkezete a saját köröméhez hasonlóan porózus, mikroszkópikus, apró nyílásokon keresztül az akril magába szívja a vizet is, az olajat is, melynek fontos funkciója van. Ha olyan körömápoló olajat használsz, aminek molekulamérete nem nagyobb a szóban forgó pórusoknál, akkor polírozóval könnyen bejuttathatod a műköröm, vagy a saját köröm egészébe az olajat, minek hatására rugalmasítható, belülről ápolható a teljes szerkezet.
 
A műkörmök eltávolításának lehetőségei
 
• Lenövesztés
• Leáztatás
• Lereszelés
 
● Lenövesztés:
 
Alkalmazható mind zselés, mind porcelán körmök esetében. A műkörömbevonat körülbelül 3-6 hónap alatt nő le a természetes körömről, annak függvényében, milyen gyorsan nő, illetve milyen hosszú a saját köröm.
 
Kivitelezése: A vendég körmeit időszakosan (2-4 hetente) a kívánt hosszúságra rövidíteni, majd össze kell reszelni egy finom, 240-es erősségű kézi reszelővel a szokásos szolgáltatás (polírozás vagy lakkozás) előtt.
 
Utóápolás: Rendszeres manikűr, illetve bármilyen SPA manikűr kezelés javasolt.
 
● Leáztatás:
 
Akril (porcelán) körmöknél alkalmazható. Ezt az anyagot az úgynevezett „Tipoldó” vagy „Műkörömleoldó folyadék” hivatott eltávolítani.
 
Kivitelezése: A műkörmök lehető legrövidebbre vágása után a felületét elvékonyítjuk annyira, mintha töltéshez készülnénk. Ezután beáztathatóak a leoldó folyadékba. Az áztató meglangyosítása gyorsíthatja a leoldási folyamatot, de fokozottan figyeljünk a melegítés közben, mert a túl forró leoldó kigyulladhat, illetve megégetheti a vendég ujjait. Áztatás közben a fellazult anyagot egy fém spatulával kaparjuk le, majd folytassuk a leoldást. Ezt a kaparás-leoldás folyamatot addig ismételd, míg az összes anyag el nem távozott a természetes körömről.
 
Utóápolás: A maradék anyagot egy finom kézi reszelővel távolítsd el a körmökről, majd folytasd a szolgáltatást alapos manikűrrel, esetleg SPA termékek alkalmazásával.
 
● Lereszelés:
 
Alkalmazható mind zselés, mind porcelán körmök esetében, bár a porcelán anyag nehezebb reszelhetőségét figyelembe véve a keletkezett por mennyiségét és a ráfordított munkát tekintve akril körmök esetében nem javasolt.
 
Kivitelezése: A munkát kezdheted csiszológéppel is. Rövidítsd, majd reszeld le a műkörmök felületét körülbelül annyira, mintha töltéshez készülnél. Ezután erősebbtől haladva az egyre finomabb kézi reszelők felé finoman távolítsd el a maradék anyagot is a körmökről. A munkafolyamat végén már csak buffereket használj, így jobban ellenőrizheted, mennyi anyag maradt még, és elkerülheted a természetes köröm sérülését.
 
Utóápolás: Folytasd a szolgáltatást alapos manikűrrel, esetleg SPA termékek alkalmazásával.
 
Anyag- és eszköz-lista, melyre szükséged lesz
 
• Műköröm leoldó folyadék
• Különböző erősségű kézi reszelők
• Bufferek
• Körömápoló olaj
• Polírozók
 
 

Cikk írója : Rudnay Krisztina

Forrás: akorom.blog.hu