Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leggyakoribb kérdések a körömgombával kapcsolatban

1. Mi az a körömgomba? A körömgomba egy baktérium az ujj / lábujj körömben amit ONYCHOMYCOSIS-nak hívnak. Ez a fertőzés a köröm alatt helyezkedik el, így bizonyos értelemben a köröm növekedése védelmet nyújt a körömgombának. Ez különösen észre vehető ha a köröm gyengébb vagy vastagabb és különböző a természetes körmünktől. Lehetséges, hogy a köröm lemeze válik le. Ez fájdalommal is járhat a fertőzött ujj vagy lábujjnál. Ez valójában elég gyakori folyamat, így nem kell zavarban érezned magad ha elkaptad a körömgombát.
2. Ki a veszélyeztetett a gombás fertőzésekre? Az egyenes válasz az, hogy MINDENKI, de azok az emberek akik jobban veszélyeztetettek azok: - 60 év fölöttiek - akik gyógyszeres kezelésre szorulnak, mint pld. Diabetikusak vagy rossz a vérkeringésűek - kondi terembe és uszodába járók, mivel megosztva használják a zuhanyzót és a gombát tudják elkapni a meleg levegőben, vizes padlón. - mindenki, akinek jobban izzad a lába pld. atléták, focisták, táncosok? - akiknek a keze sokat nedves pld. fodrászok, mosogatók? - Mindenki, aki megosztva használja a töröközőt, tisztálkodási szereket azokkal akiknek gombás fertőzésük van. Ez magyarázatot ad, hogy miért kapják el családon belül az emberek azonos időben a fertőzést.
3. Mi a jele és a tünetei a gombás fertőzésnek? A jele lehet bármelyik a következők közül: - a többitől különböző köröm vagy levált körömlemez - elszíneződött köröm - törékeny köröm - porhanyós köröm - változik a köröm alakja, eltorzul - megvastagodott köröm - a köröm elveszti a fényét
4. Mi okozza a körömgombát? Azt elég nehéz 100% pontossággal megmondani, hogy miért kaptad meg a fertőzést, de azt biztosan állíthatjuk, hogy a meleg, nyirkos környezet az ahol a gomba a legjobban tud terjedni. Ezért a zuhanyzók, zárt szobák és fürdőszobák az elsődleges tenyésztési területük! Ez általában gyakoribb a lábujjakon, akármelyik feszes cipő, ami kevésbé szellőzik vagy a cipők amiktől beizzad a lábunk, kedvező a gombák terjedésére. Bármilyen köröm sérüléstől a gomba könnyebben beférkőzhet a köröm alá. Pld. beütjük a körmünket az ajtóba. Ha műkörmöd van, lehetséges, hogy a víz kerül a köröm és a műköröm közé, ez által meleg, nyirkos környezet képződik. Megakadályozására kéthetente gondoskodni kell róla, hogy a műkörmünk rendbe legyen tartva. Csökkenteni kell az esélyét, hogy felváljon és repedések keletkezzenek.
5. Hogyan szabadulhatok meg a körömgombától? Számos ellenszer, orvosság létezik, de a legjobb eljárás, ha elmegyünk az orvosunkhoz. Ők pontosan meg tudják mondani a fertőzés fajtáját és a legjobb módszert amivel megszabadulhatunk tőle. De emlékezni kell arra, ahogy elkaptuk a fertőzést egy másik személytől, úgy lehetséges, hogy a gomba elterjed az egyik körmünkről a másikra. Általában évekig is eltarthat amíg a köröm lenő és kicserélődik a fertőzött köröm. Így különösen vigyázni kell a körmödre, amíg a doktor kiírja a megfelelő orvosságot.
6. Van valami amivel megelőzhetem, hogy a jövőben elkapjam a körömgombát? Igen, számos útja van annak, hogy megvédjük magunkat a gombás fertőzéstől - kerüljük el a mezítláb sétálást nyilvános helyeken mint pld. gym, tornatermek - rövidebb körmöket általában könnyebb tisztán, rendben tartani - a rendszeres manikűrözés is jó ötlet, hogy a körmünket szakértő tartsa szemmel - polírozzuk le a különösen vastag körmöt. Vigyázzunk ne polírozzuk túlságosan! - használjunk gumikesztyűt mosogatásnál - hordjunk pamut zoknit és mindig cseréljük ha nyirkosak vagy ha a lábunk vizes lett - ne viseljünk hegyes cipőt ha az nagyon nyomja a lábunkat, mert az valószínűleg fertőzés - ha műkörmünk van emlékezzünk, hogy MINDEN 2 hétben látogassuk meg a műkörmösünket a felválások elkerülése érdekében. Használjunk ápolószereket rendszeresen otthon is és tartsuk figyelemmel a körmeinket. - használjuk a megfelelő eljárást a saját körömfajtánk ápolására, hogy fenntartsuk a természetes, jó és egészséges körmöt.